Хобито разтоварва и успокоява

Хобито носи положителни емоции, то е истински отдушник, който разтоварва и успокоява. Хоби е онова, което се върши с особена любов и страст. Правенето на картички е чудесен пример за хоби, което носи удоволствие и удовлетворение. То спада към т.н. hobbyart занимания.

hobito-raztovarva3

Едни хора събират кактуси, гълъби, марки, други — най-невероятни неща. И макар че между тях има съперничество, има и взаимопомощ.

Други шият гоблени, плетат, правят бижута и така създават красиви неща около себе си.

Спортът също може да се превърне в хоби на човек, който системно поддържа физическата си форма и се отдава на туризъм, вършейки това с особено удоволствие.

Увлеченията до голяма степен определят и стила на живот.
Хобито е много показателно за човешката личност. То може да допринесе много за предпазване от стреса, който не е патологично състояние, а израз на способността на живия организъм да реагира спонтанно на съответните дразнители. Когато трудностите са прекомерни, това може да доведе до изтощаване на организма и до заболяване. При подобни ситуации хобито може да се окаже много полезно. Човек, който има хоби се чувства като в оазис, който го предпазва от излишното напрежение и пренапрежение. Това е достатъчно психологическо основание, за да се препоръчва хобизмът.

start-e1419543290255

Положително е и това че хобито не включва елементите на задължението, а само удовлетворение.
Профилактично лечебният ефект на хобито се изразява преди всичко в създаването на положителни емоции и отстранява на отрицателните.
Доброволната ангажираност към нещо не отегчава човека, а го държи на разстояние от дребнавостите на всекидневието и психотравмите.
Хобистът си има своя страст и свой смисъл, не си губи времето с неприятни дребнави, носещи отрицателни емоции неща. Хобизмът има и възпитателно въздействие върху характера на човека. Хобистът увеличава своите познания, повишава културата си, става духовно по-богат и по-спокоен.
Хобито често допринася и за добро самочувствие. Създава настроение, носи щастие, радост, сигурност и увереност в утрешния ден.
Трябва все пак да се знае, че насила хоби не се създава. То идва неканено и непринудено.
Правенето на картички е чудесно хоби, а създаденото може да ви послужи като допълнение към подаръци (а понякога и единствен подарък)за всеки повод.

hobito-raztovarva

В това занимание може да включите и децата около себе си, да им създадете добри и творчески занимания. Жени, които добре рисуват и са сръчни, обичат красивите и изискани неща край себе си, могат да намерят в това занимание своя оазис на спокойствието. Аз лично попаднах на това хоби от един клип в youtube и се запалих. Постепенно то се превърна в ежедневно занимание и добър бизнес.

Обичате ли ръчно изработените картички и бихте ли се впуснали в това хоби? А тези които го правят може да споделят какво им е донесло това. За мен  е много важно вашето мнение!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *