Оцветяването като антистрес и релакс

Ако искате вие да контролирате стреса, а не той вас, ето няколко ефикасни антистрес метода. Шопинга е запазен антистрес трик за женската половина от човечеството (а напоследък и от мъжката). Отдавайте се често на хобито си или нещо, което обичате – четене, плетене, бродиране, готвене, гледане на филми. Няма значение какво, важното е, че ви разтоварва и ви носи положителни емоции. Масаж, плуване, танци, спорт, смях, подходяща храна, здрав сън, йога- още няколко трика.

Напоследък станаха много популярни в цял свят Книгите за оцветяване от възрастни. Оказа се, че те  далеч не са само за деца. Доказано е, че заниманията с тях действат успокояващо и помагат за по-добра концентрация.

ocvetiavane2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Големия интерес е както загатка, така и има обяснение. Реших да го изпробвам върху себе си, а и понеже съм практичен човек – това, което оцветих го използвах като дизайнерска хартия за основа на картички.

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поръчах си книга, купих си от Лидъл фолмастери за 1.50лв. и започнах да оцветявам.

Някои от книгите се наричат Мандала. Това е техника за медитация и има много допирни точки с емоцията, която поражда оцветяването.

ocvetiavane3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наричат се още книги „Не мога да заспя“-ясно защо.

Има най-различни варианти и цени –от 6 до 15лв. , а и по-скъпи.

ocvetiavane4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виновник за новата мания е младата художничка Джохана Басфод. Именно шотландската илюстраторка се превърна в негласен пълководец на милиони изнервени жени, давайки им така желаното спокойствие с книгите си за оцветяване. Книгите за оцветяване на Джохана са съкровище сами по себе си – от художествената стойност до полиграфическото изпълнение, при тях всичко е в хармония, която ти дава спокойствие и чувство за съвършенство и контрол над живота.

ocvetiavane5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Защо не, щом забравяш за проблемите и стреса. И на кого му пука. По-добре да оцветяваме, вместо да си правим селфита. По-добре да се конкурираме с детето за моливите, вместо за дистанционното пред телевизора.

А причините са основателни : Да изключиш за миг все по-бързия и дигитален живот, да се върнеш с носталгия към безгрижното детство, да твориш, а творенето прави човек щастлив, да усетиш хармония. Всички познаваме блаженото чувство на спокойствие, което ни обзема, когато околният свят изчезне, времето спре, а ние истински се вглъбим в задачата, която сме подхванали. Независимо как ще го наречем, става дума за това да си напълно потопен в относително проста дейност, което ти позволява да се отпуснеш и да намериш особен вид покой. Напомня на вид медитация.

ocvetiavane6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Във фейсбук има група „Тайната градина на рисувателните книги“, в която всеки публикува снимка на творението си със съответния коментар. Например: „Аз исках да направя нещо простичко за разгрявка, пък то се оказа омега-врътня! Бавничко ще се преборя“, „Току-що си поръчах и „Омагьосаната гора“ и утре съм на лов за пособия за оцветяване“, „Приятелката ми днес има рожден ден! Познайте какво й подариииих?“, „От години не съм се забавлявала така по детски!“ или „О, да, супер антистрес терапия е. Само дето мъжът ми мисли, че съм луда, а от детето трябва да я крия, за да не я нападне“. Възрастните луднаха по книгите за оцветяване. Достатъчно е да ги потърсите в google с текст -антистрес  книги .

Ако статията ви е била полезна, натиснете бутончето за харесване. За да получавате първи статиите от блога ми, регистрирайте се с формата под статията.

Кадифени прегръдки от VelvetS.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *